Když bouchnou saze při sparingu. V mžiku tu je bitka

5. 06. 2020 7:07:07
Člověk by řekl, že každý ví, co znamená slovo lehký. Není tomu tak. Bohužel někteří o něm mají skreslené představy. Možná to slovo ani neznají, zvlášť v souvislosti se slovem sparing.

Nebo možná znají, ale nepoužívají. Přijde jim to stejně divné jako mléko v čaji.

Podobně vnímají i jeho další ekvivalenty. Například: na pohodu, ťukec, pianko. Když po nich něco takového chcete, odpoví sice briskně – jasně – ale vy dobře víte, že jediná věc, která jim utkvěla v paměti, je sparing. Nechci někomu křivdit, najde se spousta lidí, kteří umí na klid odjet celý trénink, a vědí, že se tím hodně naučí. Někteří si ale myslí, že když si, aspoň jednou za trénink nevymlátí mozek z hlavy, mají pocit, že ani netrénovali. Někdo je tak prostě naprogramovaný. Má to rád.

Přitom ne vždy je to úmysl a skutečně, na začátku lehkého sparingu je to ťukačka, tak jak má být. Ale sem tam se to prostě zvrtne. Přijde první tvrdší rána. Třeba i nechtěná, jen si na ní prostě nalítnete. Následuje první promiň, doprovázené jasně, v pohodě. Tempo se začne stupňovat a najednou tu máte regulérní bitku, ani nevíte jak.

Postupem času poznáte, s kým se dá jet na pohodu a s kým ne. V kom, po jedné nechtěné tvrdší ráně, bouchnou saze, nebo se mu splaší kladiva a kdo je klidný, jako by se ho to ani netýkalo.

Jsou i tací, kteří si myslí, že jedou lehce, ale vám je jasné, že i při lehkém potahání musí vyhrávat. Prostě celý sparing vedou a vás nenechají ani čuchnout. Vždyť oni si chtějí vyzkoušet nové věci, ne vy. A když vás na něco utáhnou, ještě se vám vysmějí, že vás dostali na techniku, co včera viděli na YouTube.

A může to být i hůř.

Někteří už s bojovým módem vstupují do tělocvičny. Při rozcvičce ještě dokážou být klidný, ale když se začne stínovat...

Je vědecky dokázané, že když stínujete, tedy bojujete proti imaginárnímu protivníkovi, nemůžete se zranit. Problém nastává, když stínujete ve dvojici. Teoreticky byste se neměli ani dotknout, kontakt je zakázán. Ne všichni jsou toho schopni. Zřejmě jde o špatný odhad vzdálenosti nebo já nevím. Najednou jsou chlapci v sobě a štípají se jako při ostrém sparingu. Nezmění se to, ani když je napomenete. Dostane se vám jen souhlasné zamručení, o kterém si nejste jistý, co vlastně znamená. Následně sledujete, jak stínový sparing pokračuje. Občas jednomu z nich začne téct z nosu krev. Najednou máte pocit, že trénujete Ninji, kteří se jeden druhého nesmí dotknout, a přesto jejich obličeje vypadají jako použité vložky.

Pěkný vstup do tréninku, ale to zdaleka nemusí být všechno.

Kapitolou samou o sobě je nácvik technik. Jistě si dokážete představit, jak něco takového má vypadat? Jeden z dvojice si na druhém zkouší techniku. Snaží se v klidu předvést to, co mu bylo ukázáno. Soustředí se na každý pohyb a doufá, že mu s tím kolega pomůže. To znamená, že na sobě nechá dril provést.

Nepočítá s tím, že by se začal bránit. A ouha je to tu. Proč? Snad aby to druhému ztížil, nebo dokázal, že na něj technika nefunguje? Samozřejmě tam může být i jiný důvod, který já nejsem s to rozklíčovat a v podstatě je to jedno.

Je v celku pravděpodobné, že první cvičenec se tomu postaví a v zárodku možnou pranici ukončí. V duchu si řekne, co jsem to vyfasoval za vola, a doufá, že ho nejdříve vystřídá, protože takhle se nic nenaučím. Je tu však i druhá varianta, že se přizpůsobí situaci a oba se do sebe pustí.

MMA je prostě spojeno s kontaktem a když tam z nějakého, pro někoho nepochopitelného důvodu není, snaží se ho tam dostat. Ale všechno má svůj důvod, už jenom proto, abyste se něco naučili. A taky, jak by to muselo eskalovat, když už na rozcvičce bychom po sobě šli, jako slepice po flusu?

Autor: Daniel Barták | pátek 5.6.2020 7:07 | karma článku: 7.64 | přečteno: 289x

Další články blogera

Daniel Barták

Poslední svého druhu. Zabiják ze staré školy.

8. srpna nad ránem nás čeká střed dvou těžkotonážníků bojujících v hlavním zápase večera o prozatímní titul těžké váhy organizace UFC. Američan Derrick Lewis proti dosud neporaženému Francouzi Cirylu Gane.

7.8.2021 v 15:43 | Karma článku: 6.43 | Přečteno: 243 | Diskuse

Další články z rubriky Sport

Petr Těthal

Pavel Kousal – skrytý „poklad“, zatím jen v ELH?

Sparta letos naplňuje očekávání a její hráči taktéž. Mě asi nejvíc překvapil Pavel Kousal. A to svojí komplexností a vlivem na hru.

27.3.2024 v 14:37 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 48 | Diskuse

Petr Těthal

MS v ledním hokeji divize IIIA

V Kyrgyzstánu se konalo MS jedné z nižších divizí (divize IIIA), pojďme se na tento turnaj podívat malinko blíž.

19.3.2024 v 14:44 | Karma článku: 7.04 | Přečteno: 199 | Diskuse

Petr Mašín

Iron Dad – První nádech svobody

První kapitola mé cesty na dlouhý triatlonový závod, Iron Man. O mém bezstarostném dětství a prvním horském kole, díky kterému jsem pochopil, že v životě budu chtít dál a výš.

16.3.2024 v 15:29 | Karma článku: 10.38 | Přečteno: 136 | Diskuse

Milan Macho

Fotbalové nůžky se rozevírají

Budíček! Probuďme se ze snu, že se úroveň české fotbalové ligy nějak výrazně zvedla. Fakta z Evropské ligy: Liverpool – Sparta 11:2, AC Milán – Slavia 7:3. Smutný rezultát měření sil zástupců české ligy s anglickými a italskými.

15.3.2024 v 19:22 | Karma článku: 14.22 | Přečteno: 330 | Diskuse

Petr Těthal

Play-off, baráž, systém prolínání soutěží… Co je nejvíce fér?

V ELH započaly vyřazovací boje. A jako každý rok zároveň s nimi začala debata o tom, kolik týmů by mělo postoupit do play-off a samozřejmě se stočí i řeč na baráž. 100 lidí = 100 názorů. Tady je ten můj.

15.3.2024 v 13:35 | Karma článku: 5.13 | Přečteno: 148 | Diskuse
Počet článků 55 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 398

Jsem trenér MMA a Brazilského jiu-jitsu v Penta gymu Praha. Píšu hororové povídky a MMA blog. Loni mi vyšel horor Stinná místa a letos kniha o historii MMA Život v kleci. Vše o mě můžete najít na www.danbartak.cz
Co je MMA? Je to zkratka anglického Mixed Martial Art. Jedná se o moderní plnokontaktní sport, využívající kopy, údery, zápas ve stoje, porazy a boj na zemi (údery, páky a škrcení) různých bojových a sportů.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...