Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bojuj a uč se

Sedíte na židli v koutě. Hlava svěšená, plná negativních myšlenek. Před tím jste se na tuhle chvíli, až bude po zápase, těšili. Ale teď?  Příjemnější by bylo tady vůbec nebýt.

Pokud možno nenavazujete oční kontakt. Možná by si ostatní všimli, že se vám zalévají vodou. Ještě, že se trenéři věnují přípravě dalšího zápasníka z oddílu, který jde hlavní zápas večera. Nejste totiž schopni jim odpovídat na otázky, které už vám tolikrát proběhli hlavou. Ale ten pocit člověka sedícího na lavici obžalovaných ještě přijde. Zatím se sžíráte sami. Jak jsem to mohl prohrát? Jak jsem mohl prohrát s takovým…?

Nikdo nemá rád prohry! Je to ta nejhorší věc, která vás ve sportu může potkat. Tedy kromě zranění a i to se dá někdy skousnout lépe než samotná prohra. Ta zasáhne vaši nejniternější část – ego – které vás začne požírat zevnitř.

Každému nějakou dobu trvá, než se z toho oklepe a pak je čas posunout se dál. K tomu, aby se vám to povedlo, musíte udělat něco víc, než se jenom pustit do tréninku a zápas hodit za hlavu.

Vyhraj nebo se uč, říká se, ale já mám pocit, že to není úplně tak správně. Přijde mi, že lepší by bylo, bojuj a uč se. Protože i vítěz, zaplaven euforií, by si měl ze svého výkonu udělat určitý výstup, který by ho učinil ještě lepším.

Nicméně vraťme se k poraženým.

Jen skutečně dobrý zápasník, člověk, je schopen sebereflexe a po nepovedeném zápase začne makat na svých chybách. Bohužel někdy se stává, že zůstane pouze u pozápasových předsevzetí, stejně jako u těch, které si většina z nás dává do nového roku.

Jako by člověk nechtěl vykročit z komfortní zóny a rychle zapomněl, co ho stálo v posledním boji vítězství. Záhy najede na starý stereotyp, který tolik nebolí, než aby se učil něco nového. Hodně je to vidět u zápasníků, kteří už si nějakým bojovým sportem prošli a začnou s MMA. Mají určité návyky, které se jen těžko odbourávají. Podobné je to i u zápasníků, kteří už mají něco za sebou. Bohužel jejich MMA se nepřizpůsobilo tomu modernímu a oni začínají přešlapovat na místě.

V tomhle ohledu se mi líbí odchovanec Penta gymu Viktor Pešta. Když podepsal smlouvu s UFC, odešel trénovat do Švédska. Dobře věděl, že se musí zlepšovat. Titul české organizace GCF mu totiž nezaručoval, že bude vládnout i v nejprestižnější světové organizaci. Viktorovi totiž nestačilo být jedním z mnoha. Chtěl být nejlepší. To je také důvod, proč po pár zápasech odletěl do USA, kde jsou podmínky k rozvíjení se, ještě o dva stupně výš.

Když se na to zpětně dívám, možná to byl paradoxně důvod, proč Viktor předčasně opustil UFC. Několik měsíců potom, co se zabydlel ve floridském týmu Blackzilians, dostal nabídku na zápas v Záhřebu proti borci z Jihoafrické republiky. Na první pohled schůdného soupeře Viktor odmítl s tím, že koncept, který v Americe vstřebával, nemá dostatečně zažitý.

Možná, že kdyby zápas vzal a vyhrál by, jeho cesta v UFC by stále pokračovala. Místo toho se raději zdokonaloval a v dalším zápase, kdy se cítil v životní formě, dostal KO od polského šampióna ruské M-1.

MMA je v tomhle neúprosné a nevyzpytatelné. Není to fotbal, v kterém si odehrajete několik přípravných zápasů, abyste si zkusili různé taktické varianty, popřípadě zabudovali několik nových hráčů do týmu. Pak máte dalších třicet utkání v lize, kdy můžete měnit, střídat, vyměňovat, co vám hrdlo ráčí a finance umožňují.

V MMA, pokud nejste na amatérské úrovni, máte maximálně čtyři pět zápasů ročně. Prohra může vaši kariéru zabrzdit o jeden až dva roky. O to víc je potřeba se po zápase, ať vyhraném či prohraném, zamyslet, co dál. A přizpůsobit se tomu. A to i s vidinou, že to vůbec nemusíte prodat. Vždyť zápas může skončit po minutě, někdy i dřív.

Jistě, můžete si říct, pokud jde třeba o vaši první prohru, že šlo o náhodu a v dalším zápase to půjde líp. Pokus, omyl. Nebo se zatvrdíte a pokusíte se poučit z vlastních chyb. Začnete bojovat s tím, co vám nešlo a budete se snažit to změnit, vylepšit. Stejně jako Viktor. Je to těžký proces, o kterém musíte být přesvědčení, že bude fungovat. Se sparingpartnery a trenéry začnete vše vybrušovat, ale nakonec jen zápas ukáže, jak hodně jste se posunuli.

Je to boj, ze kterého, pokud jste se z toho předešlého dostatečně ponaučili, můžete vyjít pouze se vztyčenou hlavou.

Autor: Daniel Barták | středa 7.6.2017 7:07 | karma článku: 8,70 | přečteno: 346x
  • Další články autora

Daniel Barták

Poslední svého druhu. Zabiják ze staré školy.

8. srpna nad ránem nás čeká střed dvou těžkotonážníků bojujících v hlavním zápase večera o prozatímní titul těžké váhy organizace UFC. Američan Derrick Lewis proti dosud neporaženému Francouzi Cirylu Gane.

7.8.2021 v 15:43 | Karma: 6,43 | Přečteno: 243x | Diskuse| Sport

Daniel Barták

Osamělý vlk, pán tenké hrany mezi vítězstvím a porážkou

Sobota zalitá sluncem, neděle jak by smet. Teď jenom neusnout a kolem druhé po půlnoci být u toho, jak paprsky štěstí dopadnou i na slovenského UFC zápasníka Ľudovíta Kleina.

10.5.2021 v 10:22 | Karma: 4,65 | Přečteno: 140x | Diskuse| Sport

Daniel Barták

Tu kávu si nedávej, přiletí loket z pekla

Chcete si dát dobrej thriller, ale fakt jako hodně dobrej? Koukněte se na zápas Jirky Procházky s Dominickem Reyesem

2.5.2021 v 14:49 | Karma: 8,57 | Přečteno: 300x | Diskuse| Sport

Daniel Barták

Když vítězství přebije fanoušek myslitel. Má být přítelkyně u klece?

Dokoukal jsem zápas Michala Martínka na posledním ACA a po něm, já hlupák, sroloval pod video a začal číst komentáře

29.4.2021 v 7:07 | Karma: 5,34 | Přečteno: 187x | Diskuse| Sport

Daniel Barták

Uspat Masvidala? Lepší, než probudit rodinu

Člověk občas, často, nemá chuť v neděli vstávat kolem čtvrté ráno, a to i přesto, že je na programu nabitá karta UFC 261.

27.4.2021 v 13:13 | Karma: 4,59 | Přečteno: 141x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí

26. dubna 2024  12:50

Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...

V kontejneru vzplála stará elektrobaterie, patrně kvůli technické závadě

26. dubna 2024  12:45

Zřejmě závada na staré elektrobaterii způsobila páteční požár kontejneru na skladování...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno 

Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 55
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 398x
Jsem trenér MMA a Brazilského jiu-jitsu v Penta gymu Praha. Píšu hororové povídky a MMA blog. Loni mi vyšel horor Stinná místa a letos kniha o historii MMA Život v kleci. Vše o mě můžete najít na www.danbartak.cz
Co je MMA? Je to zkratka anglického Mixed Martial Art. Jedná se o moderní plnokontaktní sport, využívající kopy, údery, zápas ve stoje, porazy a boj na zemi (údery, páky a škrcení) různých bojových a sportů.

Seznam rubrik