Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Holky v kleci

Na ženské MMA mají lidé různé názory. Jedni si klepou na hlavu, druhým se líbí. Já ho podporuji a dost mě mrzí, že mám v Penta gymu jen dvě holky, které se odhodlaly vstoupit do klece. I když i to není málo.

Dívek a žen přichází na tréninky MMA relativně dost. Někdy mám pocit, že většina z nich ani pořádně neví, do čeho jdou a při první technice zjistí, že to úplně není to, co si představovaly. V tomhle sportu totiž dochází k velmi těsnému kontaktu s oponentem, který ne každému může být příjemný. Zvlášť, když při nedostatku žen na tréninku musí tento kontakt sdílet s úplně cizím mužem. MMA není fitbox! Lidé se na tréninku potí, dotýkají se jeden druhého a některé pozice při boji na zemi vypadají tak, že by se i Kámasútra mohla stydět. A to ještě nemluvím o úderech a kopech, které k tomuto sportu patří. Kdo tohle nepřenese přes srdce, nemůže MMA cvičit.
Ta, která „přežije“ první trénink a přijde i podruhé, většinou zůstává a časem dostane chuť své síly změřit v kleci. To chtěla a chce i jedna z mých svěřenkyň Magdalena Šormová. Po prvním tréninku jsem jí řekl, ať začne makat, že jí domluvím zápas. Takhle „vyhrožuji“ spoustě lidem, v kterých vidím potenciál a s Magdou jsem se nemýlil. Do roka stála v oktagonu a v Hradci Králové uškrtila Lenku Cechlovskou. Předtím ještě stačila změřit síly na jednom amatérském turnaji s chlapy! Se svými šedesáti kily se poměřila s muži o deset až dvacet kilo těžšími! Výsledek? Jedna výhra, jedna prohra. Obojí na body. Klobouk dolů. I když, svým způsobem jsou na to holky zvyklé. Při nedostatku sparing partnerek víc než polovinu kol odtrénují s kluky. Někdy i celý trénink.
Hlavně ze začátku jsem měl v tomhle směru smíšené pocity. Holky, ať už Magda nebo později další závodnice Barbora Poláková, prostě spárovat musely. Na druhou stranu, když jsem viděl, že na některou z nich vyšel o třicet kilo těžší pořez, s potřebou si na holkách něco dokázat, šly na mě mdloby. Jsou věci, které prostě nechápete. Naštěstí teď už si s nimi dokážou poradit a s přílivem lehkých vah mezi kluky, je výběr sparing partnerů přece jenom větší.
Prostě holky to mají v MMA někdy hodně těžké. V Česku jich moc není, takže jste rádi, když se na amatérský turnaj do stejné váhové kategorie přihlásí aspoň jedna zápasnice, která s tou vaší poměří síly, a obě načerpají zkušenosti. Další problém jsou právě váhové kategorie.
Většina světových organizací do svého programu ženské MMA zařadila. K nejvýznamnějším patří UFC a Invicta FC. Právě Invicta FC je jediný čistě dámský turnaj. Což je pro holky neskutečná pecka a velká výzva se do ní dostat. Bohužel v UFC mohou zápasit bojovnice vážící pod 52 a pod 61 kilogramů. V Invictě je ta škála větší, ale končí na čísle 66. Jako by silnější zápasnice neexistovaly a tento trend přebírají i ostatní turnaje. Přijde mi to škoda. Vždyť i mužské MMA s těžkotonážníkama počítá. Je tu váhovka do sto dvaceti kilogramů nebo, na některých soutěžích dokonce, bez rozdílu váhy. Mám za to, že i silnější zápasnice by rády dosáhly na některý z prestižních pásů. Další věc je, že některým děvčatům, obzvláště těm velmi lehkých, je i na profesionální úrovni těžké sehnat soupeřku adekvátní váhy a kvality. Když potom nějakou dobu stojí, to znamená, že pouze trénují, jsou donuceny vzít zápas s někým o váhovou kategorii výš, aby nevypadly z rytmu. A to ne vždycky musí dopadnout dobře.
Jak už jsem psal výše, MMA zápasnic je málo. Proto rádi přijímáme pozvání na kempy, které jsou vyhrazeny výhradně pro ně. Magda s Bárou tak několikrát vyrazily do Polska, kde je přece jenom základna o něco větší. Potahaly se tak s UFC zápasnicí Karolinou Kowalkiewicz nebo s holkami které zápasí v singapurské OneFC nebo anglické Cage Warriors. Tam také Magda zjistila, že k evropské špičce nemá až tak daleko. Což potvrdila i v kleci, kdy v šesti zápasech (třech amatérských a třech profesionálních) nepoznala přemožitelku. Po těchto výsledcích se jí tak otevřela šance zápasit v Brazílii. Bohužel asi tři týdny před zápasem si poranila koleno a musela na operaci.
V rámci přípravy na zápas v San Paulu jsme oslovili i Simonu Soukupovou. Že ji neznáte? Nedivím se. Taky jsem ji neznal, dokud se nezačalo mluvit o jejím možném zápase s Magdou na Heroes Gate v Praze. Díky plánovanému zápasu v Brazílii, ale z tohoto zápasu sešlo a mě napadlo změnit podnebí a domluvit Magdě přípravný kemp v Anglii, kde Simona už nějakou dobu žije a trénuje. Povedlo se. Kemp dopadl víc než dobře a já si poprvé uvědomil, jakou hvězdu v Simoně české MMA má. Je vlastně ženským ekvivalentem Karlose Vemoly. Ač se oba narodili a vyrůstali v Česku, zápasově se zdokonalili až v Anglii. Karlos to dotáhl do UFC, Simona do Invicty. Možná by zápasila i v UFC, ale její váhová kategorie mínus 48 kilogramů zatím na programu není. Přesto jí u nás nikdo nezná. Je to tím, že tady tak jako Karlos neměla zápas, nebo jenom o ženské MMA tady není takový zájem? Ať tak nebo tak možná to změní její další zápas. 29. července se představí opět v Invictě! Koukejte se. Tahle baba si pozornost určitě zaslouží. Stejně jako celý tenhle sport v ženském podání.

Autor: Daniel Barták | pátek 22.7.2016 7:00 | karma článku: 16,89 | přečteno: 580x
  • Další články autora

Daniel Barták

Poslední svého druhu. Zabiják ze staré školy.

8. srpna nad ránem nás čeká střed dvou těžkotonážníků bojujících v hlavním zápase večera o prozatímní titul těžké váhy organizace UFC. Američan Derrick Lewis proti dosud neporaženému Francouzi Cirylu Gane.

7.8.2021 v 15:43 | Karma: 6,43 | Přečteno: 243x | Diskuse| Sport

Daniel Barták

Osamělý vlk, pán tenké hrany mezi vítězstvím a porážkou

Sobota zalitá sluncem, neděle jak by smet. Teď jenom neusnout a kolem druhé po půlnoci být u toho, jak paprsky štěstí dopadnou i na slovenského UFC zápasníka Ľudovíta Kleina.

10.5.2021 v 10:22 | Karma: 4,65 | Přečteno: 140x | Diskuse| Sport

Daniel Barták

Tu kávu si nedávej, přiletí loket z pekla

Chcete si dát dobrej thriller, ale fakt jako hodně dobrej? Koukněte se na zápas Jirky Procházky s Dominickem Reyesem

2.5.2021 v 14:49 | Karma: 8,57 | Přečteno: 300x | Diskuse| Sport

Daniel Barták

Když vítězství přebije fanoušek myslitel. Má být přítelkyně u klece?

Dokoukal jsem zápas Michala Martínka na posledním ACA a po něm, já hlupák, sroloval pod video a začal číst komentáře

29.4.2021 v 7:07 | Karma: 5,34 | Přečteno: 187x | Diskuse| Sport

Daniel Barták

Uspat Masvidala? Lepší, než probudit rodinu

Člověk občas, často, nemá chuť v neděli vstávat kolem čtvrté ráno, a to i přesto, že je na programu nabitá karta UFC 261.

27.4.2021 v 13:13 | Karma: 4,59 | Přečteno: 141x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

  • Počet článků 55
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 398x
Jsem trenér MMA a Brazilského jiu-jitsu v Penta gymu Praha. Píšu hororové povídky a MMA blog. Loni mi vyšel horor Stinná místa a letos kniha o historii MMA Život v kleci. Vše o mě můžete najít na www.danbartak.cz
Co je MMA? Je to zkratka anglického Mixed Martial Art. Jedná se o moderní plnokontaktní sport, využívající kopy, údery, zápas ve stoje, porazy a boj na zemi (údery, páky a škrcení) různých bojových a sportů.

Seznam rubrik