MMA cestománie - Rusko

12. 07. 2016 7:00:00
Cestování patří k MMA stejně jako hroty k šipkám. Bez něj to prostě nejde a sem tam zavítáte do destinací, kam byste se za normálních okolností sami nikdy nedostali.

Už je to víc než rok, kdy Filip Macek poprvé zápasil pro ruskou organizaci Absolute Championship Berkut, zkráceně ACB, v hlavním městě Čečenska Grozném. Měl se tu v rámci osmičlenné pyramidy postavit největšímu favoritovi turnaje Dagestánci Muradu Zeilabidovi.

Cesty do Ruska bývají jedny z těch komplikovanějších. Když neletíte přímo do Moskvy, musíte v ní aspoň přestupovat. Pro organizátory turnaje je to levnější než přímý let do finální destinace. My mířili do Mineralnye Vody.

Když mi přišel rozpis letů do emailu, moc jsem se tím nezabýval. Mineralnye Vody? Nejspíš letiště nedaleko Grozného. Omyl, který jsme s Filipem začali řešit, až ve chvíli, když jsme tam přistáli. Mezi tím jsme díky dlouho trvajícímu přesunu a odbavení zmeškali přípoj a pár hodin museli na letišti Šeremeťjevo čekat na další.

Když jsme se konečně dostaly do Mineralnye Vody čekal na nás u východu z letiště podsaditý Čečenec středního věku. Blížila se půlnoc a my s batohy mířili k autu.

„Jak daleko je odsud do Grozného,“ zeptal jsem se muže lámanou angličtinou v domnění, že nebude rozumět ani slovo. Naštěstí uměl anglicky stejně dobře jako já a odpověděl:

„Čtyři - pět hodin.“

S Filipem jsme se na sebe podívali. Rozuměli jsme správně? A jestli ano, nespletl se ten chlap náhodou?

„Čtyři - pět hodin?“ zeptal jsem se pro jistotu ještě jednou.

„Yes.“

Šly na nás mdloby. To snad nemyslí vážně? Došli jsme k oprýskanému Mercedesu, čpícímu plynem z unikající bomby v kufru! Nasedli jsme a pořád nevěřícně kroutili hlavou. Pět hodin!

Cestou se frajer ukázal stejně skvělým lingvistou, jako jsem já. Plácali jsme to rusky, česky, anglicky, rukama nohama, jak bylo zrovna potřeba. Jediný, kdo nerozuměl, byl vzadu sedící Filip, který se buď snažil usnout, nebo si stěžoval na rychlou jízdu. Nejdůležitější ale bylo udržet řidiče vzhůru. Ne, že by se o něj pokoušelo spaní, ale co kdyby? A tak z repráků začaly řvát osmdesátky. Sandra, Sabrina, Modern Talking, prostě staré pecky mého a řidičova mládí, které Filip nedokázal ocenit.

Jak jsme se blížili ke Groznému, začaly silniční kontroly. Po zuby ozbrojení vojáci s řidičem většinou prohodili pár slov a nechali nás být. Jen jednou jsme museli vytahovat pasy a otevřít kufr, u čehož naštěstí zůstalo.

Další šok na nás čekal při vjezdu do Grozného. Město bylo nádherně osvětleno. Vypadalo jako z pohádky Tisíce a jedné noci. Úžasné! I hotel se tvářil pompézně, dokud se nezačaly objevovat drobné vady, jako protékající záchod či nedovírající se dveře. Nebylo to nic proti tomu, co jsem našel v batohu. Ponožky, trenýrky, trička, mikina a bůhví co ještě bylo nasáklé Filipovým džusem, který se někde mezi Prahou a Grozným otevřel. Já blbec jsem si ho dal do batohu, aby se Filipovo zavazadlo vešlo do hmotnostního limitu a moje dobrota byla po zásluze odměněna. No a tak jsem ještě další hodinu strávil dostávání banánu ze svršků.

Po řádném dospání jsme se odpoledne rozhodli podívat do města. Procházeli jsme se centrem, kde nám došlo, že to co se v noci zdálo ohromující, s příchodem nového dne zmizelo. Nic se přitom nezměnilo, jen záře neonů tomu přestala dávat pohádkový nádech.

Znovu nás, sem tam, legitimovali muži v uniformách, aby v následném předstíraném strachu ustupovali, když se dozvěděli, že je Filip MMA fighter.

V příjemném, takřka letním počasí, jsme se s Filipem procházeli a posedávali ve stínech mrakodrapů a mešit. A přitom hovořili o všem možném, ale hlavně o zápase a budoucnosti. Cítil jsem, jak z něj vyzařuje hlad po úspěchu, který jsem u něj do té doby nezažil. Po prvním vítězství v Rusku nad nebezpečným Lazukovem a zisku domácího titulu organizace GCF, jeho sebevědomí vzrostlo o milion procent. Takže se zdálo, že právě tady může porazit kohokoliv na světě.

Druhý den po váze, kterou Filip udělal na výbornou, jsme se šli znovu podívat do města. Potkávali jsme přitom skupinky ve společenských oblecích, nebo tak nám to aspoň připadalo, jak uklízejí chodníky. Natíraly je a proutěnými košťaty, které jsem naposledy viděl u své prababičky, je zametaly. Napadlo nás, jestli nemá na turnaj přijet samotný čečenský prezident, protože Ramzan Kadyrov je velkým fanouškem zápasů MMA. Odpovídala tomu i pečlivá bezpečnostní opatření těsně před akcí.

Nicméně prezident bohužel nepřijel, nebo aspoň my jsme ho neviděli. Nemohl tak sledovat Filipovo vítězství, kdy ve třetím kole donutil svého Dagestánského soupeře vzdát nasazeným škrcením. Byla to bomba, kterou nikdo nečekal. Po turnaji jsem se vyjádřil, že jestli byl až doposud největším favoritem Murad, tak teď jeho místo přebral právě Filip.

Druhý den v pět hodin ráno jsme se vydali nazpátek. V jedné z vesnic, kterými jsme projížděli, se před nás dostal náklaďák naložený cihlami. Nebyly nijak zabezpečené a tak v jedné ze zatáček začaly létat vzduchem. Měli jsme co dělat, aby nám žádná z nich nepřistála na autě. V tu chvíli jsem si uvědomil, že v Rusku je možné skutečně všechno. Třeba i to, že největší favorit, ať už to byl Murad nebo Filip, tenhle turnaj nevyhraje. Filip nakonec o tři měsíce později prohrál v semifinále Muradem Kalamovem. A za druhé, že i když MMA zápas je vrcholem celého toho snažení, nesmí se zapomínat ani na to, co se děje kolem, protože to bývá někdy stejně důležité.

Autor: Daniel Barták | úterý 12.7.2016 7:00 | karma článku: 16.54 | přečteno: 493x

Další články blogera

Daniel Barták

Poslední svého druhu. Zabiják ze staré školy.

8. srpna nad ránem nás čeká střed dvou těžkotonážníků bojujících v hlavním zápase večera o prozatímní titul těžké váhy organizace UFC. Američan Derrick Lewis proti dosud neporaženému Francouzi Cirylu Gane.

7.8.2021 v 15:43 | Karma článku: 6.43 | Přečteno: 243 | Diskuse

Další články z rubriky Sport

Petr Těthal

Pavel Kousal – skrytý „poklad“, zatím jen v ELH?

Sparta letos naplňuje očekávání a její hráči taktéž. Mě asi nejvíc překvapil Pavel Kousal. A to svojí komplexností a vlivem na hru.

27.3.2024 v 14:37 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 49 | Diskuse

Petr Těthal

MS v ledním hokeji divize IIIA

V Kyrgyzstánu se konalo MS jedné z nižších divizí (divize IIIA), pojďme se na tento turnaj podívat malinko blíž.

19.3.2024 v 14:44 | Karma článku: 7.04 | Přečteno: 199 | Diskuse

Petr Mašín

Iron Dad – První nádech svobody

První kapitola mé cesty na dlouhý triatlonový závod, Iron Man. O mém bezstarostném dětství a prvním horském kole, díky kterému jsem pochopil, že v životě budu chtít dál a výš.

16.3.2024 v 15:29 | Karma článku: 10.38 | Přečteno: 136 | Diskuse

Milan Macho

Fotbalové nůžky se rozevírají

Budíček! Probuďme se ze snu, že se úroveň české fotbalové ligy nějak výrazně zvedla. Fakta z Evropské ligy: Liverpool – Sparta 11:2, AC Milán – Slavia 7:3. Smutný rezultát měření sil zástupců české ligy s anglickými a italskými.

15.3.2024 v 19:22 | Karma článku: 14.22 | Přečteno: 330 | Diskuse

Petr Těthal

Play-off, baráž, systém prolínání soutěží… Co je nejvíce fér?

V ELH započaly vyřazovací boje. A jako každý rok zároveň s nimi začala debata o tom, kolik týmů by mělo postoupit do play-off a samozřejmě se stočí i řeč na baráž. 100 lidí = 100 názorů. Tady je ten můj.

15.3.2024 v 13:35 | Karma článku: 5.13 | Přečteno: 148 | Diskuse
Počet článků 55 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 398

Jsem trenér MMA a Brazilského jiu-jitsu v Penta gymu Praha. Píšu hororové povídky a MMA blog. Loni mi vyšel horor Stinná místa a letos kniha o historii MMA Život v kleci. Vše o mě můžete najít na www.danbartak.cz
Co je MMA? Je to zkratka anglického Mixed Martial Art. Jedná se o moderní plnokontaktní sport, využívající kopy, údery, zápas ve stoje, porazy a boj na zemi (údery, páky a škrcení) různých bojových a sportů.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...